Vanare de viitor

"Fa ceea ce-ti place si vei castiga o avere." ( Donald Trump , "The Apprentice") 
 
Intrebarea este: cum ajungi sa faci ceea ce-ti place? Ii invidiez sincer pe cei care au pornit in viata avand un vis, pe care parcursul profesional nu i-a deviat de la acel vis si care nu si-au pus nicicand intrebarea – ce-mi doresc eu de la viata?
 
 Fiecare avem propria grila motivationala, care se schimba o data cu varsta, o data cu experintele acumulate etc. E dificil pentru un om care isi pune probleme sa se conformeze, la 25 de ani, unei grile stabilite la 18.
 
 Unii sunt motivati de bani. Altii, de recunoastere profesioanala si de ambitia de a deveni un lider in comunitatea lor. Multi sunt manati de adrenalina oferita de un job iar altii pur si simplu vor un loc de munca sigur si stabil.
 
 Eu caut "implinirea". Cuvant mare, ales cu mare grija. Nu intamplator, "implinire" rimeaza cu "fericire". Mutatiile sociale insa, ma paralizeaza. Daca, in trecut, societatea arata cu degetul o fata trecuta de 22 de ani si nemaritata, zvarlind-o fara drept de apel, in coltul solitar al rusinii, astazi presiunea sociala se exercita similar in sfera profesioanala. Cariera se porneste inca din facultate si daca la 22 de ani, cand, teoretic, iesi de pe bancile facultatii, nu ai deja obiective profesionale clare pe urmatorii 5 ani, risti sa ajungi, din nou, in coltul rusinii. Se confunda atat de usor "devenirea" cu "ajugerea", incat, at the end of the day, miza cea mare e sa fii pe-un drum, nu mai conteaza care.
 
 Sa va dau un exemplu. Intrebarea standard la interviurile de angajare este: "Unde te vezi peste 5 ani?", care este alternata cu "Unde vrei tu sa ajungi (+/- peste 5 ani)?". Nu te va intreba nimeni "Cum te vezi peste 5 ani?" sau "Cine ai vrea tu ajungi?". In primele doua cazuri, fereasca Dumnezeu sa scapi nevinovatul "Nu stiu". Esti condamnat fara proces si linsat pe loc de angajator cu deja clasicul "Don’t call us, we’ll call you".
 
 Si-atunci ce faci, ca tanar cu zeci de perspective, nu doar una, cu zece cai intersectate in fata ta, nu doar cu o carare ingusta dreapta-n fata ta? Te resemnezi intr-un job rutinant, ca deh, chiria merge!, doar doar ti-o mai sclipi o luminita de inspiratie care sa te scoata din dilema.


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X